Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής για τους 200 κομμουνιστές εκτελεσθέντες

07-05-2018

  

 Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 6 Μάη οι τριήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, αφιερωμένες στη θυσία των 200 Κομμουνιστών εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς- ναζί-, την 1η Μάη 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
 

 

 Οι εκδηλώσεις «άνοιξαν» με την παρουσίαση της έκθεσης έργων ζωγραφικής του Βασίλη Βλασσίδη και ιστορικού λευκώματος για τον ΕΑΜίτη Κομμουνιστή Καλλιτέχνη, την Παρασκευή 4 Μάη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου. Με την τέχνη του, ο Κομμουνιστής ζωγράφος αποδίδει τον ηρωισμό, την αποφασιστικότητα, την αντοχή των Κομμουνιστών στους τόπους εξορίας, αποτυπώνοντας με μοναδική λεπτομέρεια και ακρίβεια τα συναισθήματα από τα πρόσωπα που απεικονίζονται στα έργα του. Η έκθεση και η παρουσίαση του λευκώματος έγιναν με τη φροντίδα του Κώστα Λυγιαζή. Η έκθεση θα παραμείνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου έως τις 13 Μάη.

 Η κεντρική εκδήλωση στο Χαϊδάρι πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μάη στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, δίπλα στο ιστορικό κτίριο του Μπλόκ 15, χώρο κράτησης και τόπο μαρτυρίων χιλιάδων Κομμουνιστών και αγωνιστών από τους Χιτλερικούς. Παρά τη βροχή, ο κόσμος δεν πτοήθηκε και υπήρξε μαζική προσέλευση, με ιδιαίτερη την παρουσία της νεολαίας που παρακολούθησε σε κλίμα συγκίνησης την εκδήλωση.

«Το Δίδαγμα Της Θυσίας Να Γίνει Μάθημα Αντίστασης Και Αγώνα»

Στην κεντρική ομιλία ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος τόνισε: 
«Εβδομήντα τέσσερα χρόνια πέρασαν από την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του 1944 που σημαδεύτηκε από την ηρωική θυσία των 200 παλληκαριών που το αίμα τους πότισε και γιγάντωσε το δέντρο της λευτεριάς.
Διακόσια ονόματα, 200 ήρωες, 200 κομμουνιστές, παλιοί εξόριστοι της Ακροναυπλίας και της Ανάφης που παραδόθηκαν από την κυβέρνηση του Μεταξά στους κατακτητές, παρ΄ότι είχαν ζητήσει από την πρώτη μέρα κήρυξης του πολέμου να πάνε στην πρώτη γραμμή για να πολεμήσουν τους φασίστες εισβολείς.
Η στάση των κρατούμενων του κολαστηρίου του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου είναι μια λαμπρή σελίδα στην ηρωική πάλη του Λαού μας κατά τη διάρκεια της κατοχής.
Είναι ένα ακόμα δείγμα της δύναμης του Λαού, που κάτω κι από τις πλέον δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, απέδειξε πως ακόμα και στις πιο μαύρες μέρες, 
όταν ΘΕΛΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ να ανατρέψει τους συσχετισμούς, να αντιμετωπίσει και τον πιο σκληρό εχθρό, να γράψει την δική του ηρωική ιστορία…»
Ενώ, σε άλλο σημείο, είπε: «Η αλήθεια όμως είναι πως κανείς δεν γεννιέται ήρωας, δεν γεννιέται για να σταθεί απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα ή για να υποστεί φρικτά βασανιστήρια. Οι ήρωες διαμορφώνονται, γαλουχούνται μέσα από μικρές και μεγάλες μάχες, μέσα από τη φωτιά της ταξικής πάλης. Όλοι οι ήρωες που σήμερα τιμάμε ήταν απλοί, καθημερινοί άνθρωποι που έβαλαν το «εμείς» πάνω απ’ το «εγώ», που δεν έχασαν την πίστη τους στη δύναμη του Λαού, στο δίκιο της εργατικής τάξης.
Ήταν βέβαιοι ότι η εξέλιξη δεν καθορίζεται από τη θέληση των ισχυρών αλλά από τη δύναμη της πάλης των τάξεων και αυτήν κανείς δεν μπορεί να την καταργήσει.
Πίστευαν με όλη τους την ύπαρξη στην δυνατότητα να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για αυτούς και τα παιδιά τους, σε μια νέα Ελλάδα, τη Σοσιαλιστική Ελλάδα.
Αυτή η ιστορία αποτελεί για εμάς τους νεώτερους μεγάλη κληρονομιά και παρακαταθήκη, τεράστια πηγή έμπνευσης, διδαχής στην πάλη μας, συνεχίζοντας στο δρόμο της τιμής και του καθήκοντος μέχρι τη νίκη…»
Κλείνοντας την ομιλία του, είπε: 
«Απαίτηση του Λαού της πόλης μας είναι:
• να απομακρυνθεί το Στρατόπεδο που λειτουργεί σήμερα 
• να αποδοθεί στο Λαό και 
• να δημιουργηθεί Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στο Μπλοκ 15. 
Να γίνει πράξη η εξαγγελία της Κυβέρνησης για την απόδοσή του στο Δήμο.

Μέχρι να υλοποιηθεί αυτό το αίτημα, ο Δήμος μας προχωράει στην άμεση δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο κτίριο «Ιστορικό» δίπλα στο Παλατάκι, που πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμο το Φθινόπωρο. Κάνουμε έκκληση στους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στους απογόνους και τους φίλους να φέρουν ότι υλικό έχουν για να εμπλουτιστεί το Μουσείο. 
Φωτογραφίες, γράμματα, αφίσες, σημαίες, ενθύμια και ότι αντικείμενο έχει σχέση με αυτή την ηρωική εποχή θα χρησιμοποιηθεί για να μπορεί η νέα γενιά να γνωρίσει την πραγματική ιστορία του τόπου μας.
Πρέπει ο χώρος να γίνει επισκέψιμος για τα σχολεία, τους Μαζικούς φορείς, τη Νεολαία και το Λαό μας που πρέπει να μαθαίνει, να διδάσκεται, να διαπαιδαγωγείται στα ιδανικά της ειρήνης, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της συναδέλφωσης των Λαών, να μάθει να παλεύει για ένα καλύτερο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια και ανέχεια.
Ιδιαίτερα σήμερα, που ο Φασισμός σηκώνει κεφάλι και στην Ελλάδα με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά και στην Ευρώπη, σήμερα που οι Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις δημιουργούν εκατόμβες νεκρών, καταστρέφουν τις πόλεις, τα χωριά και τις υποδομές πολλών χωρών, αναγκάζοντας χιλιάδες κυνηγημένους και απελπισμένους συνανθρώπους μας να γίνουν πρόσφυγες προσπαθώντας να ξεφύγουν απ΄το θάνατο, σήμερα που η επίθεση εναντίον των λαϊκών δικαιωμάτων γενικεύεται, πρέπει τα διδάγματα τέτοιων θυσιών να γίνονται μάθημα αντίστασης και αγώνα, κυρίως για τις νέες γενιές. 
Ένα μάθημα που πρέπει να γίνει πράξη, να πάρει σάρκα και οστά στους αγώνες του σήμερα.
Στο σήμα του Δήμου Χαϊδαρίου απεικονίζονται το Μπλοκ 15 και τα συρματοπλέγματα του Στρατοπέδου.
Όμως πάνω απ’ αυτά ανοίγει ένα λουλούδι, που συμβολίζει την ελπίδα της τελικής νίκης.

Τιμή και Δόξα στους Κομμουνιστές εκτελεσμένους!
Τιμή και Δόξα σε όλους όσους αγωνίστηκαν,
φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, διώχτηκαν, σ΄όσους
είχαν συμβολή στη Λευτεριά της Πατρίδας μας.»

Στη συνέχεια, σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Κώστας Κουβαράς εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ Χαϊδαρίου, όπως είπε: «Το στρατόπεδο Χαϊδαρίου ως χώρος φυλάκισης και τιμωρίας για όποιον σήκωνε το κεφάλι πρωτολειτούργησε από τη Μεταξική δικτατορία και στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη οι Γερμανοί-Ναζί…» Επεσήμανε μεταξύ άλλων πως, « Πατριώτης είναι εκείνος που υπερασπίζεται και παλεύει για το δίκιο του λαού αταλάντευτα, με συνέπεια, χωρίς να λογαριάζει τη θυσία. Εκείνοι που ύψωναν, πριν την κατοχή, την ελληνική σημαία, αμέσως μετά συνεργάστηκαν με του γερμανούς και στη θέση της έβαλαν τη Γερμανική. Μετά την απελευθέρωση, ύψωσαν την Ελληνική και την Αγγλική, τιμώντας του συμμάχους τους που ξεκλήρισαν την Αθήνα στα γεγονότα του Δεκέμβρη, μετά δίπλα ύψωσαν την Αμερικάνικη και μόλις τελείωσε ο εμφύλιος, τοποθετήθηκαν οι δήμιοι του λαού σε Κυβερνητικούς θώκους, σε θέσεις ευθύνης στο κράτος και το στράτευμα» 
Γιατί, συνέχισε, «σήμερα πολλοί σηκώνουν την Ελληνική σημαία και έχουν ακριβώς τους ίδιους σκοπούς με τους πολιτικούς τους προγόνους, και ακόμα παραπέρα η Κυβέρνηση τιμά και σηκώνει ψηλά την αστερόεσσα ορκιζόμενη πίστη στο δόγμα Τρούμαν, διαφημίζει ως εγγυητή ασφάλειας το ΝΑΤΟ, ξεχνά επιδείχτηκα τα γεγονότα στην Κύπρο το 1974, το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999, του δεκάδες πολέμους που διεξάγει μακελεύοντας λαούς ολόκληρους για τα συμφέροντα μιας χούφτας καπιταλιστών…»
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ανάγνωση ποιημάτων και το προσκλητήριο νεκρών από τους ηθοποιούς Κερασία Σαμαρά και Αντώνη Φραγκάκη. Το μουσικό αφιέρωμα επιμελήθηκε ο Θοδωρής Καρέλλας. 
Λαμπαδηδρομία Τιμής απ’ το Μπλοκ 15 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
Την Κυριακή στις 9 το πρωί δόθηκε η έναρξη για τη Λαμπαδηδρομία απ’ το Χαϊδάρι στην Καισαριανή. Αφετηρία ήταν η πύλη του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, απ’ όπου την Πρωτομαγιά του 1944, 10 καμιόνια μετέφεραν τους 200 αθάνατου ήρωες στον τόπο της θυσίας. Σήμερα, δεκάδες αθλητές, μαθητές, απλοί κάτοικοι της πόλης τίμησαν τη μνήμη τους και τη θυσία τους κουβαλώντας τη δάδα της «ελπίδας» μέχρι το θυσιαστήριο της Καισαριανής. 
Στον αγώνα, συμμετείχαν άνθρωποι όλων των ηλικιών, ανάμεσα τους πολλοί νέοι απ’ όλες τις περιοχές της Αττικής. Κατά τη διαδρομή η δάδα εναλλάσσονταν από αθλητή σε αθλητή, ενώ συνθήματα ακούγονταν από τους αθλητές σε όλη την πορεία, ενώ ο κόσμος ξεσπούσε σε χειροκροτήματα.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και «έκλεισαν» με μια μεγαλοπρεπή εκδήλωση στην Καισαριανή, έπειτα από την άφιξη των λαμπαδηδρόμων

copyrights © 2020 Evolution Projects