28η Οκτωβρίου

02-11-2009

To Χαϊδάρι τίμησε την 69η Εθνική Επέτειο
του ηρωικού «ΟΧΙ»

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 69η εθνική επέτειος του ηρωικού «ΟΧΙ» στους Ιταλού το 1940, με την συμμετοχή των πολιτών του Χαϊδαρίου καθώς και την καθιερωμένη παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας και των εθνικοτοπικών Συλλόγων.

Για ακόμα μία φορά την παρέλαση άνοιξαν οι Εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, όπου και δέχθηκαν το πιο θερμό χειροκρότημα του κόσμου.

Από το πρωί της 27ης Οκτωβρίου έως το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου είχαν σημαιοστοληθεί όλα τα Δημόσια και Δημοτικά καταστήματα, Ν.Π.Δ.Δ, Τράπεζες, Σχολεία, Ιδιωτικά Καταστήματα ενώ το πρόγραμμα περιλάμβανε και την φωταγώγησή τους.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση της Δοξολογίας στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου παρευρέθηκε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Μαραβέλια.

Στην συνέχεια , τελέσθηκε δέηση στην μνήμη των ηρώων του 1940 στο Ηρώο της πόλης (πλατεία Ηρώων), καθώς και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Μαραβέλια, τις πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές ηγεσίες καθώς και από τους τοπικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης.

Στον πανηγυρικό του λόγο ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Μαραβέλιας επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, 69 χρόνια μετά τιμούμε εκείνες και εκείνους που ύψωσαν το ανάστημά τους και έστησαν άφοβα, ως γνήσιοι απόγονοι των νικητών του Μαραθώνα, της Σαλαμίνας, των ηρώων αγωνιστών του ΄21, τον δικό τους πολεμικό χορό και μετέτρεψαν τα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας σε τόπους δόξας και μεγαλείου, κερδίζοντας δίκαια τον παγκόσμιο θαυμασμό…
Τιμούμε όλους εκείνους που στάθηκαν ακλόνητοι φρουροί να φυλάνε τις νεότερες Θερμοπύλες μας.

Και αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί οι μαχητές εκείνοι έγραψαν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια ιστορία.

Δικαιολογημένα η ιστοριογραφία μίλησε για έπος.
Το έπος του ’40»

Επίσης ο κ. Μαραβέλιας επισήμανε την ιστορική υπόσταση της πόλης καθώς και τα δικά της σύγχρονα «ΟΧΙ»:
«Είναι γνωστό και ιστορικά έχει καταγραφεί ότι η πόλη μας έδωσε το δικό της μερίδιο στον αγώνα για την ελευθερία και την Εθνική Ανεξαρτησία, σε κάθε κρίσιμη ιστορική περίοδο.

Ζωντανή απόδειξη το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου που μαζί με το Άουσβιτς και το Νταχάου έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα τρία πιο μαρτυρικά στρατόπεδα της Ευρώπης κατά την διάρκεια της κατοχής.

Η συλλογική μνήμη διατηρείται άσβεστη για να μας θυμίζει το Μπλοκ 15, τους 200 της Πρωτομαγιάς, τις ηρωίδες Λέλα Καραγιάννη και Ηρώ Κωνσταντοπούλου, εκείνες και εκείνους τους αγωνιστές που φυλακίστηκαν στο Χαϊδάρι και άλλοι που εκτελέστηκαν στους χιλιάδες τόπους του μαρτυρίου…

Το Χαϊδάρι έχει την δική του ιστορική διαδρομή.
Η Αντίσταση είναι συνώνυμη της πόλης μας.
Τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα.

Η πόλη μας έχει πει τα δικά της, σύγχρονα ΟΧΙ.

Ας θυμηθούμε μόλις πρόσφατα την πάνδημη αντίδραση της πόλης μας στα σχέδια μετατροπής του Σκαραμαγκά σε εμπορικό λιμάνι.

Δημοτική Αρχή, κοινωνικοί φορείς και πολίτες, όλοι μαζί αντισταθήκαμε αποτρέποντας τελικά το αρνητικό αυτό ενδεχόμενο.

Επίσης αξίζει να θυμίσουμε την έγκαιρη και καλά συντονισμένη αντίθεσή μας όταν κάποιοι της κεντρικής εξουσίας απεργάστηκαν το σχέδιο για την μεταφορά μονάδων του ΟΚΑΝΑ και την εγκατάστασή τους στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί.

Και τότε η αντίδρασή μας ήταν τέτοια που απέτρεψε την περαιτέρω υποβάθμιση και γκετοποίηση της περιοχής μας και της Δυτικής Αθήνας ευρύτερα.

Ένα είναι το βέβαιο:

Η αντίσταση θα αποτελεί τη συλλογική μας απάντηση σε οποιοδήποτε μελλοντικό σχεδιασμό της όποιας κεντρικής πολιτικής εξουσίας θα επιχειρήσει να παραβιάσει τα κεκτημένα μας»

Ο Εορτασμός ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη παρέλαση των μαθητών και των Συλλόγων στην Στρατάρχου Καραϊσκάκη υπό τους ήχους εμβατηρίων από την φιλαρμονική του Δήμου.

copyrights © 2020 Evolution Projects