Αρμοδιότητες Τμήματος

Το τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας σχεδιάζει ,εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων ή συμμετέχει σε προγράμματα και δράσεις για την ένταξη ατόμων μειονεκτούντων ομάδων στη κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινωνίας.
 Διεξάγει κοινωνικές έρευνες, σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών που αφορούν την κοινωνική φροντίδα της οικογένειας, του παιδιού, του εφήβου, των ατόμων με αναπηρία καθώς και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
 Σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην πρόληψη της παραβατικότητας, του εθελοντισμού και της χρήσης. 
 Παρέχει γραμματειακή υποστήριξη προς τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και τα Τμήματά της (αποφάσεις, τήρηση πρωτοκόλλου, διεκπεραίωση και αρχειοθέτηση αλληλογραφίας, θέματα προσωπικού κλπ).
 Τηρεί αρχεία των κάθε είδους παραστατικών και αντιστοίχων δικαιολογητικών που χρησιμοποιούνται κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του.

Α. Γραφείο Κοινωνικών Υπηρεσιών

 Οι αρμοδιότητες του γραφείου Κοινωνικής Υπηρεσίας είναι η ψυχο-κοινωνική προσέγγιση πολιτών και ομάδων που βρίσκονται σε αδυναμία να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις καθώς και η αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στα πλαίσια της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής.
 Κάνει συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη ατόμων και οικογενειών, για την αντιμετώπιση δυσκολιών. Οργανώνει ομάδες σε σχολεία του Δήμου, σε συνεργασία με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και ομάδες νέων και εφήβων.
 Υποστηρίζει άπορους συμπολίτες μας, με είδη πρώτης ανάγκης. 
 Μεριμνά για την οργάνωση και λειτουργία Δημοτικής Τράπεζας Αίματος, για την αντιμετώπιση των αναγκών σε αίμα των κατοίκων της πόλης μας. Υλοποιεί προγράμματα για την έκτιση κοινωνικής εργασίας σε υπηρεσίες του Δήμου ανήλικων παραβατών, σε συνεργασία με την Εισαγγελία Ανηλίκων.
 Υλοποιεί προγράμματα για «παροχή κοινωφελούς εργασίας» σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
 Πραγματοποιεί δράσεις που αφορούν τους κατοίκους και στοχεύουν στην διαμόρφωση της καθημερινότητας και την υποστήριξη της οικογένειας.
 Συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και υπηρεσίες, για την εξυπηρέτηση, στήριξη και αντιμετώπιση προβλημάτων των κατοίκων της πόλης.
 Συμμετέχει σε δίκτυα και δράσεις για την προαγωγή της δημόσιας υγείας των πολιτών και για την καταπολέμηση των κοινωνικών στερεότυπων. Αποτελεί εκπαιδευτικό κέντρο σπουδαστών Κοινωνικής Εργασίας των Τ.Ε.Ι και Ψυχολόγων του Παντείου Πανεπιστημίου.
 Προάγει την ψυχική υγεία των δημοτών μέσα από πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια παροχή φροντίδας.
 Στα πλαίσια της δευτεροβάθμιας φροντίδας αντιμετωπίζει διαγνωστικά μαθησιακές δυσκολίες σε παιδιά και εφήβους, γλωσσικές διαταραχές, καθυστέρηση του λόγου, συναισθηματικές δυσκολίες και αναπτυξιακά προβλήματα.
 Διερευνά μαθησιακές, ψυχολογικές δυσκολίες σε παιδιά και εφήβους και διερευνά διαταραχές λόγου σε παιδιά.

Β. Γραφείο Υποστήριξης ΑΜΕΑ

 Στόχος του γραφείου είναι η ανάπτυξη και συντήρηση των δεξιοτήτων των Ατόμων με Αναπηρία μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες (εργοθεραπεία, Η/Υ, προσαρμοσμένη κινητική αγωγή, ομάδες γονέων και παιδιών, εκδρομές-επισκέψεις κλπ.) και η εκπαίδευση στις δεξιότητες της καθημερινής ζωής. 
 Πραγματοποιεί εκδηλώσεις, πρόγραμμα άθλησης και αναπτύσσει κάθε δράση για την ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης. Πραγματοποιούνται περίπατοι- έξοδοι στην πόλη μας.
 Συνεργάζεται με κάθε φορέα για να δώσει την ευκαιρία δικτύωσης με φορείς (διεθνής ή πανελλήνιους).
 Στηρίζει τις οικογένειες προκειμένου να αποδεχτούν την αναπηρία, να στηρίξουν το μέλος της οικογένειας που είναι ανάπηρο και να το βοηθήσουν στην αυτονόμησή του.

Γ. Γραφείο Προγραμμάτων και ενημέρωσης Ανέργων

 Σκοπός του είναι η άμεση και υπεύθυνη πληροφόρηση των ανέργων σχετικά με προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, καθώς και την ενημέρωση των επιχειρήσεων για προγράμματα χρηματοδότησης και εκπαίδευσης του απασχολούμενου προσωπικού.
 Το Γραφείο παρακολουθεί τις προκηρυσσόμενες θέσεις που δημοσιεύονται στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, συνδέεται μέσω διαδικτύου και διοχετεύει τις πληροφορίες στους ανέργους.
 Σχεδιάζει, εισηγείται την εφαρμογή και εφαρμόζει τοπικά προγράμματα δράσης και τοπικές πρωτοβουλίες ή συμμετέχει σε ανάλογες δράσεις και πρωτοβουλίες, για την προώθηση και διεύρυνση της απασχόλησης στην περιοχή του Δήμου.
1) Μεριμνά για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της επαγγελματικής κατάρτισης προωθώντας την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης σε συνεργασία και με το Τμήμα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού και με τη Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης της αντίστοιχης Περιφέρειας και λαμβάνοντας υπόψη τις προγραμματικές επιλογές για θέματα επαγγελματικής κατάρτισης του περιφερειακού προγράμματος δια βίου μάθησης.

2) Μεριμνά για την απορρόφηση του εργατικού δυναμικού της περιοχής του Δήμου με την ανάπτυξη συμβουλευτικών δράσεων προς τους ανέργους και την προώθηση ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Μεριμνά για τη δημιουργία και λειτουργία μηχανισμών ενημέρωσης των ανέργων για τις ευκαιρίες απασχόλησης στην περιοχή.

Δ. Γραφείο Επιδοματικής Πολιτικής 

 Μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας που στοχεύουν στη στήριξη αστέγων ,οικονομικά αδύνατων πολιτών και Ατόμων με Αναπηρία.
 Στο πλαίσιο αυτό μεριμνά για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης των αυτοστεγαζόμενων, την καταβολή επιδομάτων σε τυφλούς, κωφάλαλους ανασφάλιστους παραπληγικούς – τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους, διανοητικά ανάπηρους ανίκανους προς εργασία, πάσχοντες από εγκεφαλική παράλυση καθώς και λοιπά άτομα δικαιούμενα παροχής κοινωνικής προστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας.
 Εισηγείται την έκδοση αποφάσεων παροχής κοινωνικής προστασίας, την χορήγηση κάρτας αναπηρίας, την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης οικημάτων ένεκα απορίας ή για άλλους σοβαρούς λόγους.
 Προβαίνει στην αναγνώριση των δικαιούχων των προγραμμάτων επιδοματικής πολιτικής.

Ε . Γραφείο Εποπτείας & Ελέγχου Κοινωνικοπρονιακών Δομών

 Το γραφείο χορηγεί άδεια ίδρυσης ιδιωτικών παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών.
 Ασκεί έλεγχο και εποπτεία στα ιδρύματα παιδικής προστασίας ιδιωτικού δικαίου.
 Χορηγεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιδρυμάτων παιδικής πρόνοιας σε ιδιώτες καθώς και σε συλλόγους ή σωματεία που επιδιώκουν φιλανθρωπικούς σκοπούς.
 Ασκεί εποπτεία επί των φιλανθρωπικών σωματείων και ιδρυμάτων, εγκρίνει τον προϋπολογισμό τους και παρακολουθεί και ελέγχει τις επιχορηγήσεις.
 Μεριμνά για το διορισμό των μελών διοικητικών συμβουλίων και εποπτεύει και ρυθμίζει θέματα λειτουργίας ιδρυμάτων προστασίας και αγωγής οικογένειας του παιδιού.
 Χορηγεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων περίθαλψης ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία.
 Το συγκεκριμένο τμήμα παρέχει γραμματειακή υποστήριξη προς τη Δ/νση (τήρηση πρωτοκόλλου, διεκπεραίωση αρχειοθέτηση αλληλογραφίας ,θέματα προσωπικού κλπ).

ΣΤ. Γραφείο Κοινωνικής Φροντίδας Γ΄ Ηλικίας

 Οι κοινωνικοί επιστήμονες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους και με ξεκάθαρη κατανομή ευθυνών :
θα δραστηριοποιούνται αντιμετωπίζοντας τον πληθυσμό σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του και θα πραγματοποιούν
◘ ψυχολογική 
◘ οικογενειακή συμβουλευτική 
◘ διερεύνηση αναγκών 
θα σχεδιάζουν προγράμματα ψυχαγωγίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων τα οποία θα αφορούν 
◘ στις τέχνες (μουσική ,χορός)
◘ στην οργάνωση παιχνιδιών που υποστηρίζουν και βοηθούν την πνευματική διέγερση
◘ στις εκδρομές ,γιορτές και εκδηλώσεις
θα οργανώνουν ομάδες με στόχο την κοινωνική συνοχή.

Ζ. Γραφείο Υγειονομικής Φροντίδας Γ΄ Ηλικίας

Οι επιστήμονες των επαγγελμάτων υγείας στα πλαίσια του Γραφείου Υγειονομικής Φροντίδας με στόχο την προαγωγή και διατήρηση της καλής υγείας των ηλικιωμένων θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν προγράμματα που αφορούν στην υγεία.
◘ Α΄βαθμια ιατρική φροντίδα
◘ προγράμματα πρόληψης 
◘ φυσιοθεραπεία
◘ υποστήριξη σε θέματα διατροφής
Οι επαγγελματίες υγείας σύμφωνα με την εξειδίκευσή τους θα υλοποιούν ατομικά προγράμματα με θεραπευτικό στόχο στο χώρο της Υπηρεσίας ή στο σπίτι εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.

copyrights © 2020 Evolution Projects